Fingerstyle

[adToAppearHere]

   Fingerstyle je najstariji način sviranja gitare, žice se trzaju golim prstima, ponekad i dodacima za prste (tzv. fingerpicks). Fingerstyle se može svirati u osnovi na bilo kojoj gitari , električnoj , western ili klasičnoj. Ja Fingerpickspreporučujem da se počne sa klasičnom gitarom jer su na njoj plastične žice koje ne oštećuju mnogo jagodice prstiju leve ruke .U ovom stilu svirTakamine fingerstyle guitaranja ima dosta promena hvatova duž celog vrata , a neki hvatovi umeju da budu neugodni i potrebno je da se uloži mnogo snage za pritiskanje žica da bi se dobio kvalitetan ton. Inače, ovaj stil objedinjuje sviranje bas i solo deonice uporedo sa sviranjem harmonijske podloge.
Par reči o trzanju žica prstima . U početku sam koristio vrhove prstiju za trzanje žica tako da sam dobijao prilično mutan ton prilikom okidanja. Kasnije , na preporuku jednog od fanova, rešio sam da počnem sa korišćenjem vrhova noktiju. Bilo je potrebno izvesno vreme da se naviknem na malo duže nokte, naročito na dužinu nokta nNokti za Fingerstylea palcu. Uglavnom proces navikavanja je išao postepeno, sve vreme kako su nokti rasli svirao sam fingerstyle aranžmane i tako se lagano navikavao na njih. Nokte je bitno ne seći već šmirglati ako prerastu ili ako vam njihov oblik ne odgovara ili ne dobijate pravi ton. Ne trebaju biti ni preveliki jer mogu zapinjati za žice, niti preoštri recimo da liče na vrh trzalice jer ćete u tom slučaju dobijati rezak i ne baš tako pun ton.

Toliko o dobijanju pravog tona a sad malo o pravljenju fingerstyle aranžmana. Da biste od neke pesme napravili kvalitetan aranžman morate da odlićno poznajete pesmu koju obrađujete. Morate znati harmoniju, donekle i bas liniju koju sama harmonija određuje i naravno vokalnu deonicu. Kad dobro upoznate harmoniju onda krenete sa traženjem pogodnog mesta odnosno hvata početnog akorda u harmoniji. Npr. ako pesma kreće iz A-mola možda nija-minor-1e najpogodnije da svirate osnovni hvat (kako je prikazano na slici 1). Odličan primer je moj aranžmaA-mol 5th  fretn za pesmu Brucia la Terra , gde krećem sa melodijskom linijom sa A-mol bare hvatom na 5. pragu (slika 2). Sviranje melodijske linije vršim slobodnim prstima leve ruke i kažiprstom koji sve vreme vrši pritisak na žice vrata dok žice trzam uglavnom po pravilu da domali svira E4 žicu, srednji žicu H3, kažiprst G3 a palac ostale tri bas žice D3, A2 i E2 kao što je prikazano na slici dole..

 

 

Right hand picking

Naravno odstupanja od pravila ima tako da često u nekoj bržoj deonici sve žice trzam samo pomoću dva prsta , kažiprsta i srednjeg naizmenično ili pomeram sve prste (domali, srednji i kažiprst) za po jednu žicu naviše, što znači da domali trza H3, srednji G3 a kažiprst trza žicu D3EADGHE

Evo jedne vežbice za prste desne ruke. Nazvaćemo prste kojima trzamo skraćenicama.

Palac     – T (eng. – thumb)

Kažiprst – I (eng. – index)

Srednji   – M (eng. – middle)

Domali  – R (eng. – ring)

Dakle , redosled trzanja žica E2, G3, H3, E4  je sledeći   T I M I R M I M

 

[adToAppearHere]

[fbcomments]