Chroma Key

[adToAppearHere]
Chroma Key studio setup      Kao prvo da Vam pojasnim šta je Chroma Key. Najbolji primer je vremenska prognoza u Dnevniku ili drugim informativnim emisijama. Dakle, iza ljupke spikerke se nalazi animacija ili statična slika koja u stvarnosti nije iza nje već se softverski ubacuje u video. E to vam je Chroma Key. A sad ću vam reći šta je sve potrebno za dobijanje ovog efekta. Pod jedan , zeleno (ili plavo) platno koje ćete razapeti iza vas. Zatim vam je potrebna rasveta kojom ćete osvetliti sebe i vašu pozadinu tj. platno. Potrebne su vam dve a najbolje tri lampe ili reflektora. Između reflektora i vas  morate postaviti materijal koji će svetlo ublažiti, razbiti. Dalje, potrebna vam je kamera (može i webcam) i mikrofon (onaj sa kamere ćete malo teže koristiti jer će kamera biti udaljena od vas).
U praksi gore navedena oprema može da vas dosta košta ako biste je kupovali po prodavnicama foto opreme. Šta je alternativa. Umesto kupovine zelenog Chroma Key  platna (u daljem tekstu CK) možete prekrečiti zid  u zelenu boju i to u onu drečavo zelenu. Nju možete sami umiksati  a recept za tu nijansu je 3 prema 1 , žuta naspram zelene. Led reflektor
[adToAppearHere3]
Preporučujem poludisperziju jer ona nema odsjaj i to što manje pakovanje jer za zid visine 2,70 m (i dužine minimalno 4 m) vam neće trebati više od par litara boje. Takođe preporučujem tonere  pakovane u tubi, nikako one u bočici. Što se tiče osvetljenja preporučujem vam kupovinu LED reflektora. Za one sa plićim džepom poslužiće svrsi i reflektori kupljeni kod Kineza. Cena
LED reflektora  jeste malo veća ali je potrošnja el. energije 10x manja od klasičnih reflektora. LED reflektori ne zagrevaju prostoriju i vas. Poređenja radi LED reflektor od 50w blješti kao onaj klasičan od 500W. Reflektore postavite na bilo kakav nosač , to je već stvar improvizacije.  Raporedite ih na sledeći načinChroma Kez osvetljenje

 

Bitno je da na CK površini (bilo da je ona platno ili zid okrečen u zeleno) nemate osenčene površine. Upravo zbog toga, dva reflektora se postavljaju sa vaše leve i desne strane tako da obasjavaju vas i zid ali da ne bacaju vašu senku na CK površinu. Treći reflektor je tu da vas obasja frontalno, vas i celu scenu, da popuni eventualne senke na CK površini i  vašem licu.

           Par reči o zaseni. Zasena je tu da razbije direktnu svetlost, da je ublaži , rasprši, kako bi nestala bilo kakva eventualna senka na CK površini. Za zasenu možete bezbedno koristiti papir za pečenje u rerni , ako ga ne pronađete u kuhinji imate ga u svakoj prehrambenoj prodavnici. Udvostručite ga ili utrostručite kako biste omePrime CKkšali svetlost reflektora.

         Pre snimanja zadajte sebi poziciju ispred CK površine , osmislite radnju budućeg snimka sedite na stolicu ili jednostavno zauzmite stajaći položaj koji će odgovarati budućoj sceni u video klipu. Jednostavno dajte mašti na volju, modifikujte ugao i jačinu osvetljenja shodno potrebama scene. I zapamtite, ne koristite garderobu koja sadrži zelenu boju !

     Kad ste napravili ceo setup, odnosno postavili reflektore, kameru i mikrofon spremni ste da startujete sa snimanjem. Nakon snimanja video materijal koji snimam DSLR fotoaparatom Nikon D3200 prebacujem na HDD. Ranije sam snimao web kamerama Logitech C270 i C310 koje su snimljen materijal istovremeno prebacivale na HDD. Audio zapis snimam preko audio interfejsa Scarlett 2i2 kad je u pitanju snimanje signala el. ili ozvučene gitare. U slučaju da snimam neozvučene instrumente koristim kondenzatorski mikrofon AT 2020 USB. Audio zapis beleži softwer Cubase 5. Iz Cubase-a nakon produciranja zvuka vršim export u WAV formatu i smeštam u zajednički folder koji nosi ime projekta. U tom folderu je takođe smešten i video materijal.

Da biste napravili finalni CK proizvod potreban vam je i softver koji će ovaj efekat primeniti u video klipu. Softver koji ja koristim je Sony Vegas PRO 12.  Kad pokrenete Sony Vegas jednostavno iAudio sinhronizacijamportujte audio i video materijal. Prvi korak koji morate da učinite jeste sinhronizacija zvuka (iz Cubase-a) i video snimka (iz kamere). Olakšavajuća okolnost kod sinhronizacije je ta što video kamera snima pored videa i audio tako da je dovoljno postaviti audio traku iz Cubase-a ispod audio trake iz kamere i vizuelno ih uporediti i sinhronizovati.

[fbcomments]